Thursday, July 21, 2011

another false alarm! shessshhhh

bikin suspend jela budak kecik ni. on monday aritu, since pagi perut dah start buat hal. mula-mula bile membuang air besar tu ok lagik. smooth je semuanya. then start tengahari dia buat kacau pulak. selang 5 to 10 minutes sekali dia datang rase macam nak terbe... sangat-sangat. pegi toilet takde pulak terasenya. then pastu ok dah sket. setengah jam lepas tu dia datang balik especially bile budak kecik ni bergerak-gerak atau mengeras. aku mula lah pikir, 'ahhh sudah, takkan nak bersalin dah kot' gile cepat! masa tu baru 18hb julai kot. awal sebulan lebih dari due date dokter bagi. mase tu dok berkira-kira dah masuk bape minggu kan. takkan la 34 minggu dah bleh beranak kot. rase blom cukup umur lagi tu. kang ade yang tak sempurna pulak.

benda tu berlanjutan sampai la petang. memang dok ulang alik ke toilet jela keje nya. kali ni memang makin kerap datang saket perut kalau nak compare dengan yang first time kena tu hari. tak boleh jadi, terus call my man and klinik. klinik advise soh datang petang tu jugak. tapi aku degil nak jugak tunggu my man balik dari keje pukul 8 malam tu. sampai rumah, mandi-mandi, sempat gak la memerut kejap then terus gerak pegi tempat keje my man. mase drive tu pun dia datang jugak. agak kritikal pun ada gak. kemain risau lagi. bawak pun tak leh laju mane sebab makin tekan minyak, makin saket pulak perut. muka dah start cemas. sampai je tempat keje my man, terus shot pegi klinik. sampai kat klinik, punyelah ramai umat manusia. memang musim orang saket ke? semua orang datang secara berjemaah pulak. mase tunggu tu pun saket perut makin menjadi-jadi. ni memang saket gila-gila nya. risau gak kot terberanak malam tu. mane sempat nak balik putrajaya kan?

masuk je bilik dokter, cite sket-sket ape yang jadik, dokter pun terus check. dia dok main ketok-ketok perut aku. kejap-kejap dengar jantung budak kecik ni, kejap kang dia picit-picit sket. last-last dia cakap, takde ape. dalam usus aku banyak angin je. padahal aku nak kentut pun punyelah payah. dokter cakap, saket nak bersalin lain sket dari saket yang aku experience mase tu. dia kate kalau saket nak bersalin budak mesti mengeras, rahim pun mengeras gak. aku pun iye kan jela kan sebab tak nak bersalin malam tu jugak hahaha punya lah bersyukur. last-last dokter bagi sehari MC. dapat lah aku rehat-rehat kat umah esok nye tu ;)

haihh lah budak kecik, jangan lah buat gitu lagi. seram okeh. tunggu raye jelah keluar, senang! boleh kumpul duet raya banyak sket :P

1 comment:

*diera* said...

hehehhe dia mahu keluar di kota keriangan ka? ahahah adoi .. bb tak sabar jumpa auntie comel kan .. kann.. kannn