Friday, December 9, 2011

another new phase, new resolutions

Insya Allah, end of next year akan further studies ke peringkat yang lebih tinggi. niat nak sambung belajar tu dah lama ada tapi macam-macam benda jadi few years ni kan so kena la hold dulu niat suci tu.

tadi saja jela browse thru website uitm nak tengok which course that suitable to my taste. actually clueless jugak la nak sambung master in which field. perasaan macam nak sambung same field dengan degree dulu i.e masscommunications tapi bila tengok subjek-subjek yang ditawarkan macam tak berapa menarik and tersangat tersasar jauh dengan keje sekarang ni. yelah, kalau boleh nak ambik subjek yang ade kena mengena dengan keje sekarang ni. nanti kenkonon boleh practice la kan tapi sebenarnya sama je as long as niat nak belajar tu ada. then terperasan la satu course ni macam agak menarik: Executive Masters of Administrative Science. course ni kat bawah fakulti masa diploma dulu. kira macam mengimbau kembali zaman diploma la kalau sambung course ni. tengok subjek-subjek yang ditawarkan pun agak menarik and rasa macam boleh nak bawak tapi yang tak tahan nye dia punya requirement nak ambik that course. requirement tu adalah seperti dibawah:
  • Applicants must have recognised honours degree in administration, management and other related disciplines with a minimum CGPA of 2.75 or equivalent, 2 years of working experience and attend an interview with the Faculty of Postgraduate Committee or
  • a minimum CGPA of 2.5 or equivalent, 4 years of working experience and attend an interview with the Faculty of Postgraduate Committee.
yang untuk CGPA tu memang takde hal sangat la sebab memang dah dipenuhi pun tapi yang tak tahan nya siap kena interview dengan diorang punya commitee. haihh kalau bab-bab interview ni agak payah sket. teringat dulu masa nak further degree in masscommunications, pun kena interview jugak. siap tanya lagi isu antara iraq & US (yang tersangat glamer masa tahun 2004 tu) hopefully if dapat sambung course admin science ni, interviewer tu takde la tanya soalan-soalan yang agak pening. aku ni dah la agak kurang membaca bahan-bahan ilmiah since dah keje ni. pastu yang tak tahan jugak, nak 2 tahun pengalaman bekerja. nasib baiklah memang dah keje more than 4 years la (campur dengan keje main-main dulu lepas habis belajar).

so now i'm torn between this two course. tak tahu nak pilih yang mana satu. masscomm tu walaupun subjek dia agak takde kena mengena dengan keje sekarang tapi rasa sayang jugak kalau tak ambik. aku ni suka belajar benda baru, ambik sesuatu yang out of ordinary. sama gak macam belajar dulu. diploma ambik public admin, degree ambik masscomm tiba-tiba keje kat bahagian tanah pulak. memang jauh melencongnya tapi aku suka. boleh jadi all rounder gitu hehe tapi rasanya nak sambung course yang kat fakulti lama tu. tengok kat website fakulti tu pun, dekan yang lead fakulti tu sekarang adalah lecturer yang penah ajar aku industrial relations masa diploma dulu (tak ingat pulak semester berapa). lagi laa berkobar-kobar nak sambung belajar ni. harap-harap semangat berkobar ni akan terus la sampai september tahun depan. nak apply untuk next intake ni rasenya macam tak sempat je. lagi pun baru je nak membiasakan diri dengan life baru sekarang i.e ada anak. so, pelan-pelan kayuh la orang cakap. by the time nak register for classes, Hannah pun dah setahun so dia boleh paham kot keadaan mummy dia nak belajar nanti. tak lama pun, most probably around 2 and half years to three years. saje nak habis lambat so that boleh maintain pointer. advice ni pun diberi oleh bintan. thanks for d ideas bintan! ;)

so another new year resolutions for next year. yeay! can't wait!

2 comments:

*diera* said...

huhuh glad for u dear..
huhuhu sy boleh bagi idea n share idea.. but saya tak mampooo nak laksanakan.. heheheh so hope kawan2 je yang boleh.. so chaiyo2..
always here for u k.

FRSR said...

babe,sorry tak dapat hadir haritu..thanks for the invitation..aku balik umah inlaw that day..kirim salam cium kt hannah! =)